10 Temmuz 2008 Perşembe

Zombie

Kelime anlamı itibariyle "haylete benzer kimse" demektir zombi. Peki biz ITciler için ne anlam ifade eder bu kelime? Zombi bir tür hackerlıktır (Hackerlığın kısa tarihçesi için bkz. http://www.nbthost.info/blog.php?id=27). Ayrıca şu aralar TBMM gündemine getirilmeye çalışılan bir internet suçudur. İnternete bağlı bir bilgisayarı çaktırmadan kontrol altına alıp, bilgisayar sahibinin izni olmadan bilgi almak yada bilgisayarı zararlı bilgi deposu olarak kullanmaktır. Eğer güncel virüs yazalımlarınız varsa, yada işin piriyseniz bu saldırıya engel olabiliyorsunuz. Ancak şanssız olup bu suça kurban olan kişiler de var. Bilgisayarı, siber korsanlarca ensest ve çocuk pornosu resimleri deposu haline getirilen ABD'li Michael Fiola bu kurbanlardan sadece birisi. Hem işinden hem de itibarından olan Michael Fiola durumuna düştüğümüzde hakkımızı arayabilmemiz için umarım sevgili milletvekillerimiz, TBMM gündeminde bu konuya gerekli özeni gösterir.

Güvenlik sektöründeki Trend Micro Türkiye Genel Müdürü Erol Alptun'dan güvenlik önerileri:

''-İster internette sörf yapın isterse bilgisayarınıza dosya yükleyin, giriş noktalarında web tehditlerine karşı koruma sağlayacak ürün ve çözümleri uygulayın.

-Mevcut adres filtreleme ve içerik tarama teknolojilerine ek olarak web güvenliğine yönelik eş zamanlı hizmet veren teknolojilerden faydalanın.

-Özellikle dizüstü bilgisayarınız ile havalimanı, kafe ve benzeri yerlerde güvenliksiz kablosuz ağlardan yararlanırken bilgisayarınızdaki güvenlik yazılımınızın aktif ve güncel olduğundan emin olun.

-Yazılım kurulumu gerektiren web sayfalarına dikkat edin. Güncel bir güvenlik çözümü ile internetten yüklediğiniz tüm programları tarayın.

-Son Kullanıcı Lisans Anlaşması'nı mutlaka okuyun, bilgisayarınıza istenen program haricinde başka programlar yükleniyorsa işlemi iptal edin.

-İnternet hizmet sağlayıcınızdan ağ ve bilgisayar koruması amacıyla sunulan hizmetleri öğrenin.-Tarayıcınızın alt kısmında kilit simgesi görüntülenen ve güvenliği onaylanmış siteler haricinde kişisel bilgilerinizi internet üzerinde paylaşmayın.

-Microsoft işletim sisteminde bulunan 'otomatik güncelleme'yi aktif hale getirerek yeni güncellemeleri yükleyin.

-E-postalara dikkat edin. Şüpheli mesajları ve bu mesajların eklerini açmayın. Gönderen kişiyi tanıyor yada güveniyorsanız dahi ekli dosyaları açmadan önce e-posta eklerini mutlaka tarayın.

-Web tehditleri konusunda ailenizi, yakınlarınızı bilgilendirin.''

Hiç yorum yok: