31 Ağustos 2008 Pazar

Floppy sürücü olmadan sata harddiske format atmak

Geçenlerde bir arkadaşım açılmayan laptopunu bana getirdi. Her bilgisayarcı gibi ilk girişimim bi format çakıp sorundan kurtulmak oldu, ancak kendi HDlerim sata driver gerektirmediği için format ekranındaki "harddisk bulunamadı" uyarısıyla bir afalladım. Laptoplardada floppy olmadığından nasıl hallederim diye ilk işim google'a sormak oldu. Bulduğum en verimli cevap ise, sata raid driver da dahil olmak üzere tüm driver ve OS setup'ını içeren bootable bir CD tüm dertlere deva olurmuş.
Bunun hakkında en detaylı bilgi şu linkte (dil : ingilizce) mevcut : " http://www.msfn.org/board/Integration-of-NVIDIA-nForce-Raid-and-S-t51140.html "
Ancak bu anlatılan CD işine kalkışmadan önce BIOS 'ta sata HD'i IDE olarak göstermenizi sağlayacak bir seçenek var mı kurcalayın. Eğer bu tip bi seçenek görürseniz işiniz zaten halloluyor. Örneğin benim arkadaşın HP markalı laptopunda, device options kısmında "native sata" gibi bir seçenek vardı. Bu seçeneği "disable" edince sorundan kurtuldum. Ama bu seçeneği bulamazsanız da bootable CD her daim kökten çözümü sunuyor size.
Allah cümlemizi donanımsal sorunlardan korusun. Sevgiler saygılar...

Hiç yorum yok: