7 Temmuz 2009 Salı

iBATIS Nedir?

iBATIS ismi fransızcada ağaç kütüklerinden oluşmuş siper anlamına gelen ABATIS kelimesi ve İnternet kelimesinin birleşmesiyle çıkmış. iBATIS açık kaynak kodlu bir süreklilik katmanıdır. Geleneksel JDBC anlayışının tersine kodlama az işlev çok mantığına sahiptir. .NET ve Java'da veri haritalama için kullanılmaktadır.
iBATIS verilerle uğraştğınız kısmı asıl kodunuzdan bir güzel ayırıp size kodlama rahatlığı ve aynı zamanda güvenilir bir proje imkanı sunuyor. 3 katmanlı mimarinin yeni üyesi bu çatı, sizin sadece xml ve sql bilmenizi bekliyor. .NET ile çalışıyorsanız projenize 3 adet şema (.xsd), 3 adet referans (.dll), 2 adet konfigürasyon dosyası (.config) ve 1 adet xml dosyası eklemeniz kafi. Siz sadece konfigürasyonu yapıp, xml dosyasına da çekeceğiniz yada göndereceğiniz verilerle ilgili yapıları yazacaksınız. Kod kısmında ise bir iBATIS nesnesi oluşturup, xml'deki herhangi bir sorguyu çalıştırmanız yeterli :)) Gerisini iBATIS hallediyor zaten. Bu kadar basit.

Şuana dek SqlServer2005 veritabanıma bağlanıp bir adet select sorgusu çalıştırabildim. Bende uygulama kısmını detaylıca öğrenince buradan bildiklerimi paylaşmaya devam edebilirim.
Sevgiler, Saygılar...

Hiç yorum yok: