28 Eylül 2008 Pazar

Google 10 yaşında


Bugün gördüm Google'ın 10. yaş logosunu. Kullanmaya bu kadar alıştığımız arama motorumuz 10 yıldır bizimleymiş. Artık sadece aramalara sonuç getirmekle kalmıyor, kullanıcılarına hizmet de üretiyor Google. Information Retrieval dersinde gördüğüm kadarıyla sadece ana görevini bile gerçekleştirmesi yeterince külfetli bir olayken, bize her zaman daha fazlasını sunan, sürekli gelişim içindeki bir yapıdan bahsediyoruz burada. Dile kolay 10 yılı atlatmak. 2 üniversite öğrencisi bir yola baş koymuşlar ve sonuç ortada.
Bir de kendimi düşünüyorum, Google'dan 2 kat falza yıldır hayattayım ve de yükselişim onunki kadar parlak değil maalesef. Gecenin bu saatine kendimi sorgulamaya başladım.

Acaba Google'da kendimi arasam bulabilir miyim?

24 Eylül 2008 Çarşamba

NTFS ile FlashDisk Formatlamak


Sadece merak etmiştim "neden usb belleğimi formatlayacağım zaman sadece FAT sistem seçenği çıkıyor?" diye. Meğer bunu sebebi, usb bellek ayarlarındaki ufak bir seçenekmiş.

  • Usb belleği bilgisayarımıza takıp,
  • Bilgisayarıma (my computer) sağ tıklayıp,
  • Yönet (manage) seçeneğine gidip,
  • Aygıt yöneticisinde (device manager) usb belleğimizi bularak sağ tıklayıp,
  • Özellikler (properties) seçeneğinde 2.tabı (benim xp ingilizce,bende 'policies' diye geçiyor) seçip,
  • Performans için optimize et dersek olay bitiyor.

Bu işlemlerin ardından artık usb belleğimiz hem FAT hm de NTFS ile formatlanabilir hale geliyor. Ama bu seçeneği değiştirdiğimizde her daim "donanımı güvenle kaldır"makta fayda varimüş.