31 Ağustos 2008 Pazar

11 haneli cep telefonu numarası


Geçenlerde TURKCELL'den cep telefonu bir bilgilendirme mesajı geldi. Eskiden operatör içi aramalarda numaraların başına "053*,054*" şeklindeki operatöre özgü kodu yazmasak da, 7 haneli numarayı tuşlayarak arama yapabiliyorduk. Ancak numara taşıma (gsm operatörünü değiştiren bir kişi yeni operatöre geçmesine rağmen eski numarasını kullanmaya devam edebiliyor) denilen uygulamadan ötürü 1 Eylül itibariyle 11 haneli numarayı tuşlamadan aradığımız kişiye ulaşamayacağız. Bu sebeple sorun yaşamamamız için sevgili TURKCELL bu konuda bilgilendirme mesajı yollayarak, rehberimizde kayıtlı numaraları 11 haneli şekle getirmemiz konusunda bizi uyarmış. Teşekkürler TURKCELL, her ne kadar bizi hayata tuzluya bağlayasan da...

Floppy sürücü olmadan sata harddiske format atmak

Geçenlerde bir arkadaşım açılmayan laptopunu bana getirdi. Her bilgisayarcı gibi ilk girişimim bi format çakıp sorundan kurtulmak oldu, ancak kendi HDlerim sata driver gerektirmediği için format ekranındaki "harddisk bulunamadı" uyarısıyla bir afalladım. Laptoplardada floppy olmadığından nasıl hallederim diye ilk işim google'a sormak oldu. Bulduğum en verimli cevap ise, sata raid driver da dahil olmak üzere tüm driver ve OS setup'ını içeren bootable bir CD tüm dertlere deva olurmuş.
Bunun hakkında en detaylı bilgi şu linkte (dil : ingilizce) mevcut : " http://www.msfn.org/board/Integration-of-NVIDIA-nForce-Raid-and-S-t51140.html "
Ancak bu anlatılan CD işine kalkışmadan önce BIOS 'ta sata HD'i IDE olarak göstermenizi sağlayacak bir seçenek var mı kurcalayın. Eğer bu tip bi seçenek görürseniz işiniz zaten halloluyor. Örneğin benim arkadaşın HP markalı laptopunda, device options kısmında "native sata" gibi bir seçenek vardı. Bu seçeneği "disable" edince sorundan kurtuldum. Ama bu seçeneği bulamazsanız da bootable CD her daim kökten çözümü sunuyor size.
Allah cümlemizi donanımsal sorunlardan korusun. Sevgiler saygılar...